Kapsułki z kawą – zawsze idealne espresso i latte

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się również z przyjaciółmi, podjadając desery galeriach handlowych i plotkując o kolegach czy dyskutując o najnowszych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest znany od setek […]

Czytaj dalej

Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch dań. Przez chroniczny pośpiech, a przez to potrzebę natychmiastowego nasycenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś oferowanych przeważnie jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli […]

Czytaj dalej

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu dań i przeciętny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność. Liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kwaszonej? Kapusta […]

Czytaj dalej

Kawa ristretto

Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez smakoszy. Pozwala na wychwycenie wszystkich nut smakowych konkretnej kawy i delektowanie się smakiem. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawa ristretto i jak ją przyrządzić we własnym domu. Czym jest kawa […]

Czytaj dalej

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym stuleciu, wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać różnymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni towarów […]

Czytaj dalej

Z czego produkowane jest pieczywo?

Pieczywo jest podstawą jadłospisu człowieka w naszej tradycji. Jest wytwarzane z soli, wody, mąki, mleka, środków spulchniających (najczęściej zaczynu chlebowego albo drożdży) i różnych dodatków ulepszających doznania smakowe, jak przykładowo: mak, słonecznik lub sezam. Dlaczego warto spożywać pieczywo? Pieczywo to jedzenie niezwykle bogate w mnóstwo najróżniejszych składników energetycznych i odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego […]

Czytaj dalej

Ile może stać otwarte wino?

Zastanawiasz się, ile może stać otwarte wino? A może myślisz, czy otwarte wino się psuje? Mimo zawartości cukru i alkoholu ten proces jest nieunikniony, jednak przy pomocy naszych porad da się wydłużyć żywotność napoczętego trunku. Ile może stać otwarte wino? O przechowywaniu wina domowej roboty pisaliśmy już na naszym blogu. Na pytanie o to, ile […]

Czytaj dalej

Obwarzanki, ciastka i pieczywo z Piekarni Pochopień

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie […]

Czytaj dalej

Tajskie curry – charakterystyka potrawy i przepis

Tajskie curry wegetariańskie to rewelacyjny pomysł na urozmaicenie mięsnych dań z grilla. Tym razem przygotujemy danie, którego orientalny charakter sprawi, że będziecie często wracać do tego przepisu. Tajskie curry z warzywami doskonale balansuje smak chrupkich warzyw z dalekowschodnią nutą i delikatnością jaśminowego ryżu. Dla tych, którzy nie mogą doczekać się lata, mamy coś wyjątkowego. Podróż […]

Czytaj dalej