Odkryj nowe terytoria smakowe – food pairing

Co prawda przywykliśmy do pewnych kombinacji smakowych, nie oznacza to, iż łączenie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka kompletnie się wykluczają, nie może dać zaskakujących i, co najważniejsze, smacznych wyników. Przekonujemy się o tym raz za razem. Silne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało zapewne pojawienie się w sprzedaży nieobecnych przedtem w naszym […]

Czytaj dalej

Tchibo Cafissimo – kapsułki zamienne z kawami single origin

Technika zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana ponad cztery dekady temu temu i za czasem pozyskiwała sobie kolejnych miłośników. Ten praktyczny proces umożliwia zaparzenie kawy wysokiej jakości wyjątkowo prostą metodą – wystarczy dodać wodę do pojemnika w ekspresie, umieścić kapsułkę z kawą w dedykowanym zasobniku i już po kilkunastu sekundach można rozkoszować się pobudzającym napojem. […]

Czytaj dalej

Kapsułki z kawą – zawsze idealne espresso i latte

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, smakowitej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się również z przyjaciółmi, podjadając desery galeriach handlowych i plotkując o kolegach czy dyskutując o najnowszych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest znany od setek […]

Czytaj dalej

Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch dań. Przez chroniczny pośpiech, a przez to potrzebę natychmiastowego nasycenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś oferowanych przeważnie jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli […]

Czytaj dalej

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu dań i przeciętny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność. Liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kwaszonej? Kapusta […]

Czytaj dalej

Kawa ristretto

Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez smakoszy. Pozwala na wychwycenie wszystkich nut smakowych konkretnej kawy i delektowanie się smakiem. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawa ristretto i jak ją przyrządzić we własnym domu. Czym jest kawa […]

Czytaj dalej

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym stuleciu, wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać różnymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni towarów […]

Czytaj dalej

Z czego produkowane jest pieczywo?

Pieczywo jest podstawą jadłospisu człowieka w naszej tradycji. Jest wytwarzane z soli, wody, mąki, mleka, środków spulchniających (najczęściej zaczynu chlebowego albo drożdży) i różnych dodatków ulepszających doznania smakowe, jak przykładowo: mak, słonecznik lub sezam. Dlaczego warto spożywać pieczywo? Pieczywo to jedzenie niezwykle bogate w mnóstwo najróżniejszych składników energetycznych i odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego […]

Czytaj dalej

Ile może stać otwarte wino?

Zastanawiasz się, ile może stać otwarte wino? A może myślisz, czy otwarte wino się psuje? Mimo zawartości cukru i alkoholu ten proces jest nieunikniony, jednak przy pomocy naszych porad da się wydłużyć żywotność napoczętego trunku. Ile może stać otwarte wino? O przechowywaniu wina domowej roboty pisaliśmy już na naszym blogu. Na pytanie o to, ile […]

Czytaj dalej

Obwarzanki, ciastka i pieczywo z Piekarni Pochopień

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie […]

Czytaj dalej