Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Robienie zakupów Żywność

Więcej szczegółów o żywności ekologicznej.

Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym stuleciu, wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać różnymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni towarów wykonanych z żywności ekologicznej.

Ekologiczna żywność – niższa zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów

Aby dany produkt sprzedawany w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi sprostać wielu wytycznym. Żywność eko i artykuły z niej wykonane muszą uzyskać konkretne certyfikaty wydawane przez autoryzowane do tego laboratoria. Fundamentalną jednak cechą spożywczych produktów eko jest to, że zastosowane do ich przygotowania owoce oraz warzywa kultywowano według wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych nawozów ani pestycydów mogących niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre wszak nawozy wywołują zakwaszenie gleby czy zanieczyszczają wody powierzchniowe, a natryski pół chemicznymi pestycydami często powodują np. obumieranie pożytecznych pszczół. Z kolei w efekcie ekologicznej uprawy owoce oraz warzywa posiadają niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych związków przeniknie do ciała ich konsumentów.

Kupujesz ekologiczną żywność? Sprawdzaj wnikliwie informacje na etykiecie

Żywność ekologiczna podlega nieustannemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym także w trakcie przewozu i składowania. Co ważne, jeżeli artykuł spełnia wymogi, jego wytwórca prócz rutynowych informacji m.in. o dacie zdatności do spożycia, warunkach przechowywania, kaloryczności czy wadze netto, kraju pochodzenia składników, musi dodatkowo koniecznie wskazać numer ID organu kontrolnego dany produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdy, które układają się w kształt liścia. Poszukując żywności eko powinno się zatem czytać wnikliwie etykiety produktów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o otrzymanych certyfikatach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]