Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa

Robienie zakupów Żywność

Jeśli chcesz kupić kapustę kiszoną ekologiczną, kliknij tu.

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu dań i przeciętny Polak bardzo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.

Liczne substancje odżywcze i witaminy z grupy B – co znajduje się w kapuście kwaszonej?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne składowanie strawy. Cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy czy minerały, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli obecnie. A należy zaakcentować, iż kapusta kwaszona posiada dużo substancji istotnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B2, B5, B12). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza oraz potasu. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, wobec tego rekomenduje się jego konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.

Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie powstałyby bez kapusty kwaszonej

Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako główny składnik dań, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną zwykle je się ją w formie surówki z posiekaną cebulką lub tartą marchewką, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a rzadziej na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też artykuł, który świetnie harmonizuje z pieczarkami i mięsem, więc robi się z niej nadzienie do pasztecików, pierogów i łazanek. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.

Praktycznie każda rodzina ma swój sposób na kiszoną kapustę, jednak w dzisiejszych czasach coraz rzadziej zakwasza się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia jedzenia na okres zimy. Kwaszoną kapustę w niewielkich oraz wielkich pojemniczkach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]