Jeśli chcesz kupić żur śląski, odwiedź ten adres.
Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch dań. Przez chroniczny pośpiech, a przez to potrzebę natychmiastowego nasycenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś oferowanych przeważnie jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałym punktem na karcie dań lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo serwowane podczas spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Żurek a barszcz biały – najważniejsze różnice
Gdy spyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie widzi głównych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, jakkolwiek należy ostro zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem umiejętności kucharza i jego osobistych upodobań. Co jednak da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, gdyż w ramach tej rodziny zup wymienia się trzy typy:
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go najczęściej z jajkiem oraz chlebem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany zwykle z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Nie musisz przygotować samodzielnie zakwasu na żurek i barszcz biały
Przygotowanie zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy jest nieskomplikowane, jednak nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W sieci zamieszczono dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Stosując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas należy przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli ochota np. na żur zaatakuje was znienacka, polecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przygotujemy sycący biały barszcz i żurek śląski bądź staropolski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]